mental

Många av våra klienter har varit med om grovt våld; utsatt andra samt själva blivit utsatta. Hos många leder det till olika former av psykisk påfrestning som påverkar deras mående, vardag och förmåga. För oss som stöttar individer som vill lämna kriminalitet så innebär det att vi behöver stötta dem att få rätt hjälp, något som kan vara en utmaning.

Då trauman kan leda till besvär som sömnsvårigheter, koncentrationssvårigheter, impulsivitet med mera så är det av stor vikt att stödinsatser sätts in riktat mot traumaproblematiken så snart som möjligt. Detta underlättar även för klienten att tillgodogöra sig insatser såsom missbruksvård, program för kriminella tankemönster, praktiskt stöd kopplat till boendet, ekonomi osv. om de i första hand får stöd att hantera trauman. För att veta om symtom som beskrivs ovan beror på trauma behöver klienten dock bedömas av läkare och psykolog som tar ställning till om traumavård är det som klienten behöver.

Hur arbetar vi då för att klienternas psykiska hälsa så snart som möjligt ska säkerställas? I första hand stöttar vi dem i kontakt med sjukvården. Vi anser att sjukvården har störst kompetens inom området men syftet med det är även att klientens sjukvårdskontakt ska kunna fortlöpa oavsett om insatsen/stödet hos oss fortsätter eller inte. Detta arbetssätt bidrar även till att klienten lär sig mer om att navigera bland samhällets stödinsatser. Samtidigt vet vi att vårdinsatserna inte alltid kan påbörjas omedelbart från vårdens håll. Då finns vi till för klienten och stöttar hen utifrån de resurser och den kompetens vi har. En viktig del i vårt stöd är mänsklig kontakt: vi finns till inte bara som praktiska utförare utan även som sällskap utifrån behov. En annan del i stödet gällande klientens psykiska hälsa och trauman är att vi kan erbjuda stödsamtal med psykolog i väntan på utredning och behandling från vården. 

Vi tror på samt är stolta över vår arbetsmetod. Vår erfarenheter av arbetet med avhoppare samt arbete inom kommunal sektor har lärt oss vikten av att använda oss av samhällets befintliga resurser. Det är ett respektfullt användande av skattemedel och ett mer långsiktigt stöd för klienten än om vi själva alltid skulle stå för all psykisk hälsofrämjande vård.  

Vilka behandlingsinsatser för trauma är det våra klienter brukar få från vården och vad fungerar enligt forskning? Inte en självklar fråga som vi återkommer om!